Informatie voor ZZPers

Touchscreen laptops sterk in opkomst

Laptops zijn de laatste jaren ongekend populair geworden voor zowel zakelijke toepassingen alsmede voor privé gebruik. Laptops bieden de gebruiker een grote flexibiliteit en zijn daarnaast handig voor onderweg. Echter, de computerwereld zit niet stil en in navolging van de reguliere laptops zijn sinds enige tijd de touchscreen laptops sterk in opkomst. Lenovo, huidig marktleider op het gebied van computers, heeft bijvoorbeeld onlangs een nieuw reeks intuïtieve, krachtige en moderne touchscreen ultrabooks uitgebracht onder de naam ThinkPad. De desktop PC lijkt daarmee definitief op zijn retour en maakt plaats voor een nieuwe generatie computers met aanraakscherm.

De touchscreen laptop is momenteel vooral erg in trek bij ondernemers, studenten en onderwijsinstellingen. Eind 2013 was 1 op de 10 laptops al voorzien van een touchscreen en naar verwachting zal dit percentage dit jaar weer verder gaan toenemen tot ruim 40% over 5 jaar.  
De kracht van een touchscreen laptop gaat vooral schuil in de goede samenwerking met Windows 8, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft dat speciaal ontworpen is voor gebruik met een touchscreen. Het aantal registratiepunten dat door aanraking wordt geactiveerd is de graadmeter voor deze moderne schermen. Oudere touchscreens hebben slechts 2 aanraakpunten, de standaard is tegenwoordig 5 maar de nieuwste ultrabooks van Lenovo beschikken zelfs over 10 aanraakpunten. Hiermee voelt de bediening erg natuurlijk aan en kan er zelfs vloeiend worden geschreven op het scherm.
Voor sommige functies zijn een toetsenbord en de muis juist wél wenselijk en daarom beschikken nagenoeg alle touchscreen laptops over zowel een toetsenborg met geïntegreerde muis én een aanraakscherm. Touchscreens zijn, in tegenstelling tot de reguliere toetsenborden, nauwkeuriger en flexibeler te bedienen en daarnaast ook eenvoudiger te reinigen. Een beperkt aantal touchscreen laptops, waaronder de ultralichte Thinkpad X1 zijn vochtbesteding, spatwaterdicht en hebben een zeer hoge duurzaamheid door de verstevigde scharnieren en solide behuizing. Daarnaast zijn er momenteel ook touchscreen laptops verkrijgbaar met een 360o kantelbaar scherm waarmee de laptop snel omgetoverd kan worden tot een tablet of een presentatiescherm in de tentstand. Vooralsnog hebben slechts enkele nieuwe modellen  een scherm dat losgekoppeld kan worden van het toetsenbord en daarmee als volledig losse tablet kan functioneren.

De toepassing van touchscreens in laptops is echter een vrij logische ontwikkeling. De mobiele telefoons hebben dezelfde ontwikkelingen doorgemaakt en de tablets zijn een direct resultaat van de groeiende behoefte aan multimedia apparaten met een flexibel aanraakscherm. Dat de touchscreen laptop de markt gaat veroveren lijkt haast vast te staan. Het groeiende aantal apps en games voor touchscreen laptops is het laatste jaar sterk toegenomen en daarmee lijkt er ook een deur te zijn geopend voor privé gebruikers.


Dit artikel is geschreven door: S.R. Schaap van Reinschaap Punt NL
Foto van S.R. Schaap

terug naar het nieuws